Proprioception – en hurtig introduktion

DSC_0016-1024x576
 
Der bliver snakket rigtig meget om proprio(ceptiv)-træning for tiden. Og for mange kan det lyde som et stort nyt og fancy koncept - i virkeligheden er det "bare" grundig (fysioterapeutisk) træning af en del af hestens sanseapparat. Her i dette blogindlæg fortæller jeg kort om hvad proprioception og træningen af denne sans gør.
 
Proprioceptionen består af sensorer (nerveender) i forskellige strukturer – blandt andet muskler og led – og de fortæller hjernen hvordan kroppen er positioneret. Det er blandt andet denne evne, der gør det muligt for os fx at kunne sige hvor meget vores arm er bøjet, selvom vi har lukkede øjne. Og har vi en god proprioceptiv sans kan vi sætte fingeren på næsen i første hug uden at kigge! OG så gør den selvfølgeligt så meget mere end det! Hvis den ikke fungerer, så har man ingen idé om hvor og i hvilken stilling ens krop – eller dele af kroppen – er. Heldigvis fungerer den ved de fleste ;) men mange heste (og mennesker) kan have gavn af at træne denne sans yderligere.
 
For at træne denne sans skal man arbejde at øge hestens kropsbevidsthed. Vi kan ikke isolere én sans hos hestene. Skulle vi isolere den proprioceptive sans så meget som muligt, ville det blandt andet kræve at vi fik hesten til at lukke øjnene ;-) Det er ikke realistisk, men heldigvis vil en masse forskellig træning styrke en bred række af hestens sansesystemer. For at træne med fokus på den proprioceptive sans kan man benytte objekter, hesten skal forholde sig til rent fysisk - for ikke at ramme ind i dem eller for at komme succesfuldt hen over. Derfor kan proprioceptiv træning være en skovtur, bomtræning, træning hen over madrasser, presenninger og andre mærkelige genstande, slalom om kegler, sidebevægelser m.m. Og jo flere forskellige sanseindtryk hesten møder, jo stærkere bliver dens fornemmelse af dens krop :-)
 
Så hvorfor kan det være gavnligt at træne den proprioceptive sans? Træning af "kropsbevidsthed" og den proprioceptive sans øger hestens fornemmelse for dens krop. Det gør det nemmere for os, at arbejde med hesten og at hjælpe den til at finde de korrekte bevægelser. Det gør det også nemmere for hesten at klare sig på udfordrende terræn, som fx en skovtur kan være. Hvis du har en hest, der har tendens til at snuble over bomme, en tot græs og lignende, så vil proprioceptiv træning for de fleste være gavnligt. Mange unge heste, der vokser, har også gavn af træning, der hele tiden hjælper den til at finde ud af hvor dens krop er nu - især de langbenede hurtigtvoksende typer har en tendens til at være lidt uopmærksomme, med hvor de sætter deres ben. En stor del af træningen går også ind og arbejder med de stabiliserende muskler, og du får derfor trænet en stærkere core på din hest - og hvem vil ikke gerne have det?
 
Du kan stort set ikke gøre noget galt - andet end at presse hesten for meget. Så lyt efter den, og start med lette opgaver. Når den så klarer dem uden fejl, kan du lege med at gøre øvelsen sværere og sværere. Så prøv at planlæg et ugentligt træningspas, hvor du udfordrer din hest på forskellige måder og sørg for at give den tid - både til at tænke over opgaven og til at koordinere sin krop. Og så er meget af træningen samtidigt også rigtig god miljøtræning - som når man skal hjælpe med at slæbe madrasser til sin egen træning ;-)
 
DSC_0027-1024x576.jpg

Vil du med på Glade Ekvipagers nyhedsmail og modtage inspiration og brugbar viden fra praktisk erfaring og videnskaben, som du kan bruge direkte i dit hesteliv? Så tilmeld dig her!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar

Design uden navn (19)