Hvor stammer problemerne fra?

_DSC1893-Edit

“Problemer i ridningen? Nehaj, det kender jeg ikke noget til…”


Sagde ingen rytter nogensinde!


Ja, selvfølgeligt har du problemer i ridningen fra tid til anden! Det har vi alle sammen. Det er levende væsener vi prøver at samarbejde med med deres egen motivation og holdning til verden.

Men ved du så, hvad du kan gøre ved problemerne?

Det er nu det begynder at blive udfordrende – og også nu, at mange forskellige mennesker begynder at have mange gode forslag, som er mere eller mindre velkomne. Og somme tider bygger de på tvivlende etiske retningslinjer… Måske rådfører du dig på et forum på nettet, eller kontakter en ven eller underviser til at hjælpe dig med problemet. Alle dele kan være rigtig godt, men spørgsmålet er: Er du i stand til at vurdere, om de råd du får, er gode eller dårlige? Passer de til lige netop dit problem og hvad er konsekvenserne hvis det slår fejl?

For de fleste vil svaret være nej til i hvert fald ét af spørgemålene ovenfor. Derfor vil jeg, med denne artikel, give dig nogle fif, så du nemmere kan håndtere de problemer, der opstår i ridningen og give dig et skub på vej mod at kunne svare ja.


kend din hests signaler

Det vigtigste i forhold til at opdage og løse problemer i ridningen er at kende din hests signaler. Vi er alle sammen klar over, at hesten kan udvise konfliktadfærd på mange måder. Hesten kan stejle, sparke, bide, vise tænder, flygte osv. Alle disse signaler er meget tydelige og voldsomme, og de forekommer kun, når hesten er meget presset, og vi har overskredet dens grænser! Og som du nok har gættet på nuværende tidspunkt, så kommer der en hel række af signaler forud for disse. Det er disse signaler, du skal lære at aflæse.

Hvad kommer forud for den voldsomme adfærd? Hvornår begynder hesten at spænde om mulen, øjnene, ørene? Hvornår kigger hesten væk? Hvornår stivner hesten? Hvornår stopper hesten med at blinke? Hvornår løfter den hovedet og stiver sig let i kroppen? Hvornår ændrer takten sig? Hvornår begynder hesten at synes bare en smule utilpas?

Når du begynder at lægge mærke til alle de små signaler, hesten sender, vil du kunne undgå, at problemet accelerer til en farlig situation. Fordi vi lærer at lytte til hesten – og tager dens udtryk seriøst. Vi vil igennem observation kunne finde ud af, hvad der udløste reaktionen og på den måde komme tættere på at finde årsagen til problemet.


find årsagen til problemet

Før vi kan løse problemet, er vi nødt til at finde årsagen til problemet. Og der er altid en gyldig årsag, som jeg synes vi er forpligtede til at tage fat i! Her springer mange let og elegant videre til et godt råd, som i mange tilfælde viser sig ikke at virke eller som måske endda forværrer situationen. Derfor er det vigtigt, vigtigt, vigtigt at du finder årsagen. Årsagen bestemmer hvilken løsning, der er optimal for lige netop jeres situation!

Mange ringer til mig om et problem, de har med deres hest. Det kan være hesten bider, at den trækker tøjlen ud af hænderne på dem, at den vælter ud af volten, at den nægter at gå frem, at den ikke kan læsses i traileren. Rigtig mange slutter af med at sige ”og det er jo helt sikkert mig, der ikke kan finde ud af at give signalerne ordentligt.” Sådan kan det være, men problemer kan også ligge et andet sted. Der er 4 ”områder”, hvori problemerne kan stamme fra, som jeg vil forsøge at udpensle for dig.


INDLÆRINGS-/FORSTÅELSESPROBLEM

Forvirrede heste ved ikke hvad de skal. Her er vi tilbage til telefonopkaldet, med rytteren, der ikke giver signalerne korrekt – eller muligvis hesten, der ikke har forstået signalerne. Og her hjælper det sjældent at skrue op for presset, som oftest blot vil få hesten til at blive voldsommere i sin adfærd eller lukke sig inde i sig selv.

Find ud af hvad hesten ikke forstår. Oftest bunder disse problemer i:

  • Signalforvirring, fordi rytteren bruger de samme signaler til flere ting
  • For mange signaler på én gang, der ofte beder hesten om 2 ting, der er umulige at udføre samtidigt
  • Manglende indlæring af signaler, så hesten er på bar bund
  • Forkert timing, så hesten ikke bliver belønnet for at give den rigtige reaktion
  • Fejlindlæring, så hesten har lært en forkert reaktion på et givent signal


MOTIVATIONSKONFLIKT

Hvis hesten er i en motivationskonflikt er det vigtigt at finde ud af hvad den er motiveret af. Oftest er det os som ryttere, der trækker hesten i den ene retning, og en af hestens instinkter, der trækker hesten i den anden retning. Her må vi finde ud af hvad hesten er drevet af, og ud fra det tage en beslutning om den bedste løsning på problemet.

Hesten kan være drevet af:

  • Flok instinkt
  • Flugt instinkt
  • Foder motivation
  • Formering
  • Frihed fra smerte/stress (kommer jeg yderligere ind på senere)

Det kan være svært at finde ud af præcist hvad din hest er motiveret af og ofte hænger det også sammen med et indlæringsproblem eller nogle fysiske smerter. Jeg hjælper dig med at rede trådene ud, så vi kan finde ud af hvad der er hvad. Det kan enten starte med en fysioterapeutisk konsultation, hvis du mistænker fysisk ubehag er involveret, eller en indledende lektion som opstart til et udviklingsforløb. Og bor du langt væk er onlinecoaching også en mulighed.

Har-du-problemer-3.jpg
Heste har mange naturlige instinkter og behov, som de må opfylde for at være glade og harmoniske – men det behøver ikke være mens vi rider.


SMERTEREAKTION ELLER FYSISKE UDFORDRINGER

Hesten er selvfølgeligt også motiveret for at få frihed fra smerte. Og det er meget ofte årsagen til problemer i ridningen. Det kan vise sig som en smertereaktion, f.eks. et buk ved anspring eller nappen efter gjorden ved opsadling. Det viser sig også typisk ved, at hesten er meget svær at drive fremad, er uens på volterne eller slår fra ved bestemte øvelser.

Her kan det være nødvendigt at få hesten undersøgt af en dyrlæge for at finde problemet, især hvis det drejer sig om (skjulte) haltheder, knogleforandringer som gigt/spat og lignende. Jeg har endda haft sendt heste til dyrlægen, som viste sig at have haft uopdagede brud flere år tidligere, der var helet skævt. Nogle ting arbejder dyrlæger sjældent med, det jeg typisk kalder de “funktionelle diagnoser”. Det kan være stramt bindevæv, svage muskler, overspændte muskler m.m., som skaber ubalance og gør det svært for hesten at være ridehest. Der kan være rigtig mange fysiske problemer og mange af dem kan vi ikke løse igennem adfærdshåndtering og træning. Til gengæld vil problemet også ofte forsvinde når smerterne forsvinder.

Det hænder også at vi kræver for meget af vores heste i forhold til hvad den er fysisk klar til. Måske vi beder den om mere fremaddrift, end den kan klare, så den derfor falder på forparten og bliver tung på tøjlen. Eller vi beder den gå i en holdning, den ikke er stærk nok til på nuværende tidspunkt. Eller vi hopper op fra jorden og derved vrider hele rygsøjlen. Eller hesten er overvægtig og dens krop generelt er belastet. Alle disse ting, kan også skabe problemer i ridningen – både i form af adfærd og på længere sigt som slid i hestens krop.

Er du i tvivl om din hest er besværet i sin krop er du altid velkommen til at kontakte mig for at høre om mine anbefalinger. Du kan læse mere om fysioterapi lige her. Men er din hest halt eller er problemerne store skal dyrlægen ind over først for at udelukke smerte inden vi prøver andre strategier. Andet er ikke etisk forsvarligt overfor hesten.


RYTTERENS KROP OG RIDNING

Vi, som ryttere, er jo heller ikke helt uskyldige. Vi kan skabe mange problemer i ridningen, hvis vi sidder skævt, er stive eller hårdhændede. Selvom det er store dyr, vi arbejder med, påvirker vi dem meget. Forestil dig, at du skal lave akrobatik med en rygsæk på, som er pakket med store sten og vejer mest i den ene side. Så ville du få nogle problemer. På samme måde kan vi give vores hest problemer.

Det kan være svært at få kvalificerede øjne på din opstilling og nogle gange er det små justeringer, der skal til. Det er noget jeg arbejder dybdegående med på rytterophold, hvor vi over flere dage dykker ned i rytterens opstilling og forbindelse til hesten. Et godt sted at starte på at forbedre din forbindelse til din hest er via de Guidede Ridelektioner og mit online 12-ugers Ryttertræningsprogram:

Mockup 169

FIND UD AF HVORDAN DU FÅR STYR PÅ DIN RYTTERKROP
på kun 12 uger - også selv om du ikke er vant til at træne og fortsat skal have tid til at ride din hest

 

få passende hjælp

Jeg kan i denne artikel ikke sige din hvor dit problem stammer fra. Hvis du ikke selv har en idé om hvor problemet stammer fra er du er nødt til at finde en, der kan hjælpe dig – både med at finde årsagen og ud fra årsagen finde en passende løsning.

Det er vigtigt at tage hestens signaler seriøst. Heste er ikke frække, stædige eller på anden måde dumme. De er meget kloge, men de kan ikke tale vores sprog. Derfor er vi nødt til at lære deres sprog og så tage, det de fortæller os, seriøst, så vi kan løse problemerne. Både fordi vi selv får større glæde af ridningen, hesten bliver gladere, og vi forebygge farlige situationer og langvarige skader hos hesten.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker min hjælp til din hest. Det kan du gøre lige her.


vær kritisk

Til sidst vil jeg give dig et andet råd med på vejen. Vær kritisk, følg din mavefornemmelse og stil spørgsmål! Jeg ved det kan være svært – især når man står overfor en fagperson. Men selv dyrlæger, smede, undervisere og andre folk tager fejl fra tid til anden, og måske passer kemien imellem jer bare ikke.

Sæt dig ind i læringsteorien. Det er det bedste du – eller enhver, der kommer i kontakt med heste og andre dyr – kan gøre for at mindske fremtidige problemer. Dette emne har jeg skrevet et lille indlæg om, der forklarer nogle af de mest basale ting i læringsteorien. Du kan læse indlægget ”Hvordan lærer min hest nemt og smertefrit?” her.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar

Design uden navn (19)