DSC01692.JPG

Relevant uddannelse og kurser

Herunder kan du se de uddannelser, jeg har taget.

Ud over min igangværende uddannelse som veterinær fysioterapeut deltager jeg jævnligt i relevante kurser og efteruddannelse indenfor både hesteverdenen og den menneskelige fysioterapeutiske verden.

Veterinær Fysioterapi

Kandidat/master påbegyndt i 2018 hos Liverpool Universitet.

Human Fysioterapeut

v. VIA University College Aarhus, 2017.

Yoga instruktør

v. Hari Om Vidya Yoga School India, 2017.

BBH Basisinstruktør

v. Susan Kjærgaard, 2014

Centreret Ridning instruktør

v. Deb Moynihan, 2013.

Du kan finde relevante blogindlæg om mine uddannelser og kompetencer her:

Anatomy & biomechanics for the Veterinary Physiotherapist - et indlæg om første modul af uddannelsen Veterinær Fysioterapi

En BBH-hvad-for-noget? - et inlæg om min oplevelse med og af BBH Basisinstruktør uddannelsen

Kurser, jeg har deltaget i: 

 • BBH Instruktør Workshop om sadeltilpasning v. Fagsadelmageren Camilla Nielsen, marts 2017
 • Kursus om stabilitet og symmetri v. Marianne Dahl, november 2016
 • Springkursus v. Sarah Gerding, 2016
 • BBH Instruktør Workshop om fysioterapi og bevægelse, 2016
 • Dressurkursus v. Paulo Sergio, april 2016
 • Hestens holdbarhed og sundhed v. Rikke Riis, januar 2016
 • BBH Instruktør Workshop om avanceret læringsteori v. Janne Winther Christensen, januar 2016
 • BBH Instruktør Update, november 2015
 • BBH Instruktør Workshop om spring teknik og biomekanik, september 2015
 • Centreret Ridning Update v. Lucile Bump, september 2015
 • BBH Sommertræningslejr assistent, juli 2015
 • Klikkertræning v. Merete Stenner, juli 2015
 • Kursus v. Amanda Barton, juni 2015
 • Dressurkursus v. Paulo Sergio, maj 2015
 • BBH Instruktør Workshop om stress hos heste, april 2015
 • Uofficiel Centreret Ridning instruktør samling, marts 2015
 • Workshop om danske vandrefolde, februar 2015
 • BBH Instruktør Workshop om kommunikation, februar 2015
 • Foredrag om luftveje og relaterede sygdomme v. Julie Fjeldborg, februar 2015
 • Straightness Training demo, 2014
 • Rytterangst-workshop, november 2014
 • BBH Instruktør Update, oktober 2014
 • Dressurkursus v. David de Wispelaere, september 2014
 • ISES, august 2014
 • Summer Camp, Centreret Ridning Update v. Lucile Bump, juli 2014
 • Centreret Ridning kursus v. Lucile Bump, juni 2014
 • Biomekanik analyser v. Pauline Preston, april 2014
 • Dressurkursus v. Paulo Sergio, marts 2013
 • Dressurkursus v. Paulo Sergio, november 2013

Tanker om Rideundervisning

Omdrejningspunktet for undervisningen er at skabe en sund bevægelse hos hest og rytter. Samspillet er altafgørende og derfor går jeg ikke på kompromis med hestens glæde ved arbejdet.

Noget af det vigtigste i hestetræning er at være grundig og det starter helt med grundridningen. Nogen vil også kalde det for dressur – og for mig er al træning, der gør hesten stærkere, smidigere og smukkere en form for dressur. Når det grundlæggende er på plads kommer alt andet så meget lettere. Og hvis noget begynder at gå galt, er det som regel fordi hest eller rytter har brug for at få genopfrisket noget af grundridningen.

Hesten skal have en god forståelse for signalerne og rytteren skal lære at ride med adskilte signaler og bruge lige netop den mængde pres, der forstyrrer mindst muligt og som stadig giver hesten besked om, hvad den skal. Samtidigt skal rytteren øve sin indføling og reaktionshastighed så hesten bedre kan hjælpes i en god balance og dens krop, over tid, kan udvikle sig smukkere og stærkere med fylde i overlinjen. Hesten skal være selvgående og i selvbalance, så rytteren kan ride med en let og fin kontakt på biddet.

Grundridningen fører til en stabil og glad ridehest, der kan håndteres i de fleste situationer og som kan fortsætte sin ridekarriere op i en høj alder. Når det grundlæggende er på plads kan man bevæge sig ud i mere avancerede dressurøvelser, ved hele tiden at bygge oven på det, hesten i forvejen kan. Så vil det for hest og rytter blive en “leg” langsomt at udforske nye øvelser og bevægelser.

Opstår der konflikter ved indlæring af nye øvelser, så er det bedst at stoppe op og overveje om der er en anden måde at lære hesten det på. Det kan fx være når hesten skal lære at changere eller en ny sidebevægelse. Ved at ændre de indledende øvelser og trænings-setuppet kan vi i undervisningen som regel gøre det nemmere for hesten at løse opgaven, såfremt dens grundridning er på plads og rytteren har en god fornemmelse for hesten.

Derfor er grundridning alfa og omega for både hest og rytter, og igennem dressuren får man virkeligt testet om ens grundridning holder vand. Og det mest fantastiske af det hele er at man får skabt nogle smukke og stærke heste med en fyldig overlinje.

Mange heste har fysiske udfordringer, nogle værre end andre. Det kan være at hesten har haft nogle skader, har været halt, har tydelige skævheder eller andre tydelige fysiske hindringer. Men det kan også være at den har svært ved at stille sig til den ene side, er muskelfattig, slår benene sammen og smeder, er tung på biddet, utaktet, skæv i krydset eller noget helt andet. Mange af disse ting kan rettes op på igennem træning, ofte i samarbejde med en behandler.

Hesten kan hjælpes igennem korrekt ridning og derudover er der utroligt mange muligheder for at træne hesten op igen fra jorden, hvis det er hestens behov.

Helhedstræning af hestens krop indebærer ikke kun ridning, men også arbejde fra jorden med blandt andet longeringbommeløsspringningjordarbejde med balanceforskydninger og sidebevægelserstrækøvelser (“gulerodsøvelser”), refleksøvelser og øvrige smidiggørende, stabiliserende og styrkende øvelser efter behov.

Mine heste

Celina L med massere af energi, mening om sagerne og lækkert hår. Ung DV hoppe fra 2014 efter Churchill med De Noir til morfar. Hun skal forhåbentligt blive min fremtidige dressurhest.

Celina400.png
Rak400.png

Rák af Grønnemose har jeg ejet i længst tid. Hun er en islænderhoppe fra 2007 efter Kristall fra Ketilsstöðum med Goði frá Prestsbakka til morfar. En fornøjelse og en udfordring at ride. Vi hygger med dressur på banen, ture og terræn-springning og kan begge lide fart over feltet i naturen.

Vinur af Tyrevoldsdal er nok den flinkeste hest i hele verden. Han er en islændervallak fra 2007 efter Kjarni fra Tyrevoldsdal med Blöndal fra Isafold til morfar. Sød og mild. Aldrig har et navn passet bedre, han er alles bedste ven. Nyder selskab af mennesker og altid klar på at hygge eller ride eller hvad som helst – bare man er sammen.

Vinur4002.png

Tanker om Rytterkroppen

Det er vigtigt for mig at uddanne ryttere i menneskekroppens anatomi og i korrekt og god opstilling for den enkelte rytter. Men korrekt opstilling er ikke nok, hvis man som rytter har svært ved at mærke sin krop og svært ved at mærke hvad hesten gør i sin krop. Derfor hjælper jeg mange ryttere med at blive bedre til at føle hvad der sker med dem selv og bedre til at føle hvad der sker i deres hest. Med en god indføling får rytteren mulighed for at hjælpe hesten i tide. Signalerne kan blive nærmest helt usynlige og hesten vil blive nemmere at samle.

Meget af træningen af rytterkroppen kan foregå på hesten, men det er også utroligt givende for ridningen at arbejde med sin egen krop uden hesten. Det kan både være fysioterapeutiske behandlingerryttertræning som fx yoga og pilates, kropsbevidsthedsøvelser med fx små bolde, pilatesbold, måtte, balancestol, egen sadel på sadelbuk eller trampolin eller et personligt træningsprogram med fx kredsløbstræning, styrketræning, yoga eller andet, der får dig i form.

Ligesom at det for hesten nogle gange er lettere at lære nogle ting fra jorden uden en rytter på ryggen kan det for rytteren være lettere at lære med sin krop uden at skulle tænke på at styre en hest. Alt afhængigt at dit ønske for din ridning kan vi arbejde med fokus på at træne og styrke din krop eller fx indlære bestemte bevægelser og øvelser i din krop, som du senere skal bruge i ridningen.