Indspændingstøjler - ja/nej?

Indspændingstøjler

Forleden dag fik jeg et spørgsmål, der handlede om hvorvidt man må bruge indspændingstøjler på en islænder.

Her får i mit svar:

Jeg ville aldrig longere nogen hest med indspændingstøjler, heller ikke en islænder. Der er, i mine øjne, flere problemer med indspændingstøjler. De to største er:

1. Signalforvirring/fejlindlæring. Når hesten møder et pres fra tøjlen, mærker den det i sin mund. For hesten er der ikke forskel på om presset er fra en tøjle i en rytterhånd eller en indspændingstøjle. Hesten skal trænes i at sænke tempoet, når den møder et pres for tøjlen, men dette sker ikke ved indspændingstøjler, fordi de ikke giver efter hvis hesten sænker tempoet. De giver først efter når hesten bevæger mulen tættere på brystet og derved lærer hesten en forkert respons på tøjlen og kan derfor blive “døv” for tøjlehjælpen. Så man ødelægger blandt andet sit stop-signal.

2. Forkert biomekanik. Når hesten bliver begrænset af en indspændingstøjle er den nødt til at gå i en bestemt holdning og ofte i længere tid. Når der er en negativ spænding ét sted, vil det påvirke resten af hestens krop. Langsomt spreder spændingen sig og man får en hest, der bruger sin krop forkert, hvilket naturligvis kan have mange konsekvenser. Noget, jeg ofte ser, er at ryggen’s sving forsvinder og energien, der ellers skal bruges til at samle hesten, går tabt. Hvis man tager et billede af hesten i svævefasen i trav, vil man ved heste i indspændingstøjler, ofte ses “brudte” benpar, hvor de normalt er parallelle, hvis hesten er fri for spændinger.

Så nej, islændere (og alle andre heste) må ikke longeres med indspændingstøjle.

Og heller ikke selvom de er helt løse. Som i kan se på billedet er den samme hest afbilledet to gange i longe. På det ene billede har hesten meget lange indspændingstøjler på, og på det andet billede har hesten ingen indspændingstøjler på. Med inspændingstøjlerne er musklerne i halsen overspændte og stive, mens hesten, uden indspæninger, er meget bedre balanceret og strækker sig bedre frem. Træningsmæssigt er det udseendet på billede nummer to vi bør gå efter - det er her, hesten opbygger sunde muskler.

Billedet er venligst udlånt af Merete Stenner fra Ridesikkerhed.dk. Billedet kommer oprindeligt fra dette blogindlæg.

Vil du med på Glade Ekvipagers nyhedsmail og modtage inspiration og brugbar viden fra praktisk erfaring og videnskaben, som du kan bruge direkte i dit hesteliv? Så tilmeld dig her!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Det sker lige nu i Glade Ekvipager

Træningslejre, årets højdepunkt for dig og din hest

Nu er corona ovre og det betyder at vi gentager tidligere års succes med 3-dages træningslejre!

I 2022 inviterer Glade Ekvipager på 3 træningslejre for voksne ryttere med egen hest, der ønsker at udvikle deres ridning og forbindelse med deres heste i en mere harmonisk retning.

Vi tager udgangspunkt i lige netop dine målsætninger og lejren bliver en skøn blanding af inspiration, udvikling og skønt samvær med heste og ligesindede personer.

Jeg skal med!

Webinar for 0,- kr!

Kom med til webinar og få flere redskaber til at skabe en god kontakt til din hest.

En god kontakt hjælper dig med at få et bedre partnerskab med din hest, i får minimeret konflikter og får større glæde i hinandens selskab.

Webinaret foregik tirsdag d.8. februar og var skide godt og fyldt med "food for thought" og konkrete øvelser, du kan lave med din hest. Du har mulighed for at se replay hele februar måned ud.

Ja tak, lad mig se med

Kom til Vandrende Foredrag og bliv inspireret til at opdragere dit hestehold

Det meget populære Vandrende Foredrag i Vandrefolde er endeligt tilbage efter et par år med corona!

Det bliver SÅ fedt når vi d.9/4 igen går en tur og snakker om hestehold, fodring, flokdynamik og meget mere. Og der er sket SÅ meget siden sidst.

Skynd dig at snuppe din plads, af hensyn til hestene, hvis hjem det er vi tramper rundt i, er der et begrænset antal pladser.

Læs mere om foredraget her