Sunde og raske heste?

19872388470_f39256ce8e_o-1024x683

I den senere tid har jeg siddet og kigget en del salgsannoncer. Rigtig meget af det, jeg ser, skræmmer mig og får mig til at tvivle på, om jeg overhovedet skal have en ny hest. Der er så mange videoer, hvor hestene er urent gående, dårligt tilpasse med ridningen og har alt for ringe tilpasset udstyr. Og ind i mellem møder jeg også nogle af disse når jeg underviser. Et er, at de har det dårligt her og nu, men hvad har det af konsekvenser for resten af deres krop i form af skader pga kompensationer? Hvad kræver det af behandlinger og træning fremadrettet at få hesten sund igen? Og hvad gemmer der sig inde bag når man langsomt får pillet alle lagene af?

Mit nyeste møde med en urent gående hest, var en meget sød fjordhest og hendes meget omsorgsfulde ejer, som jeg skulle undervise for første gang. Da vi kommer til traven, viste det sig, at hesten var urent gående og det tydede på, at det hange sammen med venstre bagben. Her kommenterer ejer så på, at hesten fik en anmærkning på venstre bagben i handelsundersøgelsen, da hun havde købt hesten for 1½ år siden. Dyrlægen havde da spurgt, hvad hun skulle bruge hesten til. Og da hesten bare skulle bruges til ”hyggeridning”, så synes han ikke, at det kunne betale sig at undersøge hesten videre (med røntgen)… WTF?! Så nuværende ejer købte en urent gående hest, som dyrlægen havde ”godkendt” til hyggeridning uden at vide hvad årsagen til urenheden var. Det er i min bog meget ringe, at en fagperson agerer sådan!

Jeg ved godt, at hvis man kommer ned i de billigere heste, så kan handelsundersøgelser og røntgen være mange penge at ofre i købet af en ny hest. De er dog samtidigt en garanti for, at hesten med stor sandsynlighed er sund og rask. Såfremt, at der kommer anmærkninger i den generelle handelsundersøgelse af hesten, bør sælger af hesten agere herpå og få hesten videre undersøgt for at klarlægge problemets omfang. Og hvis sælger ikke er villig til dette, tænker jeg, at det bedste, man kan gøre, er at lede videre efter en anden hest. En anden hest, hvis sælger tager dens helbred seriøst.

Sunde-og-raske-heste1-300x225.png
Problemadfærd, modstand og frustrationer hos både hest og rytter bunder ofte i fysiske problemer hos hesten.

For det er vigtigt, at hesten sund og rask ligegyldigt om det er til ”hyggeridning”, en pony dit barn kan bruge i nogle år eller noget helt tredje, der er formålet med hesten. Rent etisk, så har vi ansvaret for, at de dyr, vi ejer, har det godt. Derudover er risikoen for problemer og ulykker så meget større, med heste, der har det skidt i deres kroppe. Rigtig mange af disse heste vil udvikle:

  • Et højere stressniveau, der gør den generelle håndtering sværere og som kan skabe uforklarlige problemer som nervøsitet, angst, flugtadfærd, seperationsangst, problemadfærd m.m.
  • Modvilje i ridningen, hvor hesten fx ikke vil gå frem, løber alt for hurtigt, ikke vil gå den ene volte, ikke vil springe an til den ene galop, ikke vil stå stille ved opsidning m.m. Og alle disse ting hæmmer fornøjelsen og rideglæden – selv hos ”hyggeryttere”.
  • Aggressiv adfærd og problemadfærd i håndtering og ridning, der hurtigt accelerer og bliver farligt for rytteren. Fx bukkeri, vilde spring, sparken, biden, løben ind i barrieren m.m.

Så selvom du ”kun” skal have en hest til hygge eller køber en pony til dit barn, så er en grundig undersøgelse af hesten vigtig. Chancerne for, at du eller dit barn, får så meget mere fornøjelse ud af hesten er meget større og det er jo rideglæde vi køber os til når vi køber en hest.

En bemærkning vedr. dyrlæger: Når du skal vælge en dyrlæge til at gennemføre handelsundersøgelsen, så vælg en, der har forstand på haltheder og hestens bevægeapparat – en, der arbejder primært med dette og som har efteruddannet sig indenfor dette felt. Dyrlæger har forskellige kompetencer, og det er kun naturligt, at man vælger en, der er specialiseret til dette. Og så sørg for, at vedkommende er grundig og giver den bedste faglige vurdering uden hensyn til økonomi m.m.

En bemærkning vedr. den omtalte hest: Ejeren af hesten blev selvfølgeligt meget ked af, at hendes hest var halt og havde ondt, og er i gang med at rette op på det :-)

 

Vil du med på Glade Ekvipagers nyhedsmail og modtage inspiration og brugbar viden fra praktisk erfaring og videnskaben, som du kan bruge direkte i dit hesteliv? Så tilmeld dig her!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Det sker lige nu hos Glade Ekvipager

Sommernørderier

3 aftener - 3 temaer

Kom og lær hvordan du kan træne din hest effektivt fra jorden, så den bliver mere symmetrisk, balanceret og muskuløs.

Det sker: 

Torsdag 14/7
"Dynamiske mobiliserende øvelser"

Torsdag 21/7
"Dressur fra jorden"

Torsdag 28/7
"Longering og bomme fra jorden"

Bliv fyldt med inspiration

Træningslejre, årets højdepunkt for dig og din hest

I 2022 inviterer Glade Ekvipager på 3 træningslejre for voksne ryttere med egen hest, der ønsker at udvikle deres ridning og forbindelse med deres heste i en mere harmonisk retning.

Vi tager udgangspunkt i lige netop dine målsætninger og lejren bliver en skøn blanding af inspiration, udvikling og skønt samvær med heste og ligesindede personer.

Næste lejr er i august :-)

Jeg skal med!

Flyt ind!

Vi har ledig plads til at tage din hest i opstaldning i løsdrift.

Din hest får dejlige store vandrestier/Paddock Paradise at bevæge sig rundt i med hestevenner og fodring med wrap med analyse 8 gange i døgnet.

Du får bla. et hyggeligt hestenetværk, dejlig stort sadelrum.

I får mulighed for at træne på vores 20x60 oplyste bane med agility- og springudstyr eller i kan ride ud i den 320 ha store statsskov lige i nabolaget. 

Lad mig høre mere