Vinterens Krudttønder

Vinterens-krudttønder-2

I løbet af de sidste par uger har jeg mødt rigtig mange friske heste til undervisning. Heste, der har haft et lille overskudslager af energi og som måske har haft lidt svært ved at gøre det, de er blevet bedt om.

Sådan er mine egne også lige for tiden. Mine heste kan godt finde på lave et eller to bukkespring, når de skal i galop. Eller gå rigelig friskt fremad og tilbyde en masse energi og måske lidt flere hop. For det meste er det nemt at afbryde, og så har de fokus tilbage på opgaven. Men somme tider jeg kan stadig mærke energien i dem - lidt som en tikkende bombe.

Jeg har nogle gange følelsen af at sidde på en krudttønde. Og ofte vælger jeg bare at skridte – eller måske at stoppe min ridetur, hvis jeg har sådan en fornemmelse; eller jeg begynder den slet ikke, men vælger i stedet at longere eller slippe hesten løs et sted, hvor den har mulighed for at afreagere.

Jeg opfatter det ikke som ulydighed, for jeg synes ofte at hestene gør sig umage for at gøre, som vi ønsker. Hvis hestene kunne forklare det til os, vil jeg tro at de ville sige noget i stil med ”det er bare som om, at jeg har en helt masse myrer inde i min krop – skal vi løbe?” Og når de så er kommet af med deres krudt kan de tænke klart igen.

Min hypotese er, at de har al denne ophobede energi pga. de forhold, de har om vinteren. Mange heste kommer på mindre folde; ofte med en masse mudder. For mange hestes vedkommende betyder det en del mindre motion og heraf et overskudslager af energi. De får bevæget sig meget mindre end normalt, og samtidigt er det bevægelse med en helt anden bevægelseskvalitet. Fordi det er vådt og sjappet, eller frossent og knoldet og så spænder de mere op, går med mere forsigtige skridt, og bliver mere stramme i deres krop.

Det bedste ville nok være at have en kæmpe fold/vandrefold/paddock paradise med et fast og skridsikkert underlag – men det har de færreste mulighed for. Hvis det var minusgrader kan man blot give hestene adgang til vandrefoldens midterstykke eller græsfoldende – og undgå at få det trampet til mudder, fordi det jo er frossent. Men i år lader kulden vente på sig og vi må derfor forsøge at løse problemerne andetsteds – eller lægge fast underlag ud…

Vinterens-krudttønder.jpgOm vinteren åbner vi for midterstykkerne, så hestene får dejligt store græsbelagte folde til rådighed - og de er SÅ glade for at have muligheden for en vild galop og leg.

Der er også andre måder, man kan give hestene afløb igennem og hvor man kan sikre sin egen sikkerhed. Og det er vigtigt at tænke på sig selv, både så vi ikke kommer alvorligt til skade og så vi ikke får dårlige oplevelser! Alt afhængigt af mængden af ophobet energi kan jeg anbefale forskellige alternative løsningsmuligheder.

Jeg har tidligere bare brugt løsningen med at slippe mine løs på ridebanen, hvorefter de har løbet rundt af sig selv i 10 minutter. Andre gange skal de lige have en lille opmuntring med en longepisk, før krudttønden eksploderer. Her er det vigtigt, at vi ikke er med til at øge stress-niveauet, således at hesten kommer til at få en association, hvor bane=vilde hop. Vi kan her i stedet forestille os det som longering rundt langs banens kant, uden longeline på, hvor vi med kontrollerede signaler styrer hestens tempo og så vidt muligt undgår vilde hop. I starten er det måske ikke helt kontrolleret, men når hesten vænner sig til at blive arbejdet på denne måde, skulle den gerne kunne vente på f.eks. at sætte i trav til den får signalet til det. Det kan her være en god idé at trække hesten varm i 10 minutter inden man klipser den fri, så den ikke laver vilde stunts i en helt kold krop.

Andre dage kan jeg starte med at varme dem op igennem jordarbejde og i longe, hvor der så kommer et par enkelte buk ved anspring til galop. Det er dog vigtigt at vi ikke longerer dem, hvis de er for vilde – vi må helst ikke komme op i et for højt træk i longen, så de får nogle dumme og skadelige vrid i nakke og hals. Så er det bedre at slippe hesten fri på banen.

Nogle gange kan hestene tænke klart igen efter en opvarmning fra jorden, og så kan der rides, som planlagt. Og andre gange ender de med at bruge al deres energi og er helt trætte, men så plejer de at være klar dagen efter uden de vilde krumspring.

God træning herfra! Og pas på jer selv og jeres friske heste!

Vil du med på Glade Ekvipagers nyhedsmail og modtage inspiration og brugbar viden fra praktisk erfaring og videnskaben, som du kan bruge direkte i dit hesteliv? Så tilmeld dig her!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Det sker lige nu hos Glade Ekvipager

Sommernørderier

3 aftener - 3 temaer

Kom og lær hvordan du kan træne din hest effektivt fra jorden, så den bliver mere symmetrisk, balanceret og muskuløs.

Det sker: 

Torsdag 14/7
"Dynamiske mobiliserende øvelser"

Torsdag 21/7
"Dressur fra jorden"

Torsdag 28/7
"Longering og bomme fra jorden"

Bliv fyldt med inspiration

Træningslejre, årets højdepunkt for dig og din hest

I 2022 inviterer Glade Ekvipager på 3 træningslejre for voksne ryttere med egen hest, der ønsker at udvikle deres ridning og forbindelse med deres heste i en mere harmonisk retning.

Vi tager udgangspunkt i lige netop dine målsætninger og lejren bliver en skøn blanding af inspiration, udvikling og skønt samvær med heste og ligesindede personer.

Næste lejr er i august :-)

Jeg skal med!

Flyt ind!

Vi har ledig plads til at tage din hest i opstaldning i løsdrift.

Din hest får dejlige store vandrestier/Paddock Paradise at bevæge sig rundt i med hestevenner og fodring med wrap med analyse 8 gange i døgnet.

Du får bla. et hyggeligt hestenetværk, dejlig stort sadelrum.

I får mulighed for at træne på vores 20x60 oplyste bane med agility- og springudstyr eller i kan ride ud i den 320 ha store statsskov lige i nabolaget. 

Lad mig høre mere