Vinterens Krudttønder

Vinterens-krudttønder-2

I løbet af de sidste par uger har jeg mødt rigtig mange friske heste til undervisning. Heste, der har haft et lille overskudslager af energi og som måske har haft lidt svært ved at gøre det, de er blevet bedt om. Sådan er mine egne også lige for tiden. Mine heste kan godt finde på lave en eller to bukkespring, når de skal i galop. Eller går friskt fremad og tilbyder en masse energi og måske lidt flere hop. For det meste er det nemt at afbryde, og så har de fokus tilbage på opgaven. Men somme tider jeg kan stadig mærke energien i dem, lidt som en tikkende bombe. Jeg har nogle gange følelsen af at sidde på en krudttønde. Og ofte vælger jeg bare at skridte – eller måske at stoppe min ridetur, hvis jeg har sådan en fornemmelse; eller jeg begynder den slet ikke, men vælger i stedet at longere eller slippe hesten løs et sted, hvor den har mulighed for at afreagere.

Jeg opfatter det ikke som ulydighed, for jeg synes ofte at hestene gør sig umage for at gøre, som vi ønsker. Hvis hestene kunne forklare det til os, vil jeg tro at de ville sige noget i stil med ”det er bare som om, at jeg har en helt masse energi, jeg skal bruge – skal vi løbe?” Og når de så er kommet af med deres krudt kan de tænke klart igen.

Min hypotese er, at de har al denne ophobede energi pga. de forhold, de har om vinteren. Mange heste kommer på mindre folde; ofte med en masse mudder. For mange hestes vedkommende betyder det en del mindre motion og heraf et overskudslager af energi. De får bevæget sig meget mindre end normalt, og samtidigt er det bevægelse med en helt anden bevægelseskvalitet. Fordi det er vådt og sjappet, spænder de mere op, går med mere forsigtige skridt, og bliver mere stramme i deres krop.

Det bedste ville nok være at have en kæmpe fold/vandrefold/paddock paradise med et fast og skridsikkert underlag – men det har færreste kapacitet til, medmindre det er frostvejr. Hvis det var minusgrader kan man blot give hestene adgang til vandrefoldens midterstykke eller græsfoldende – og undgå at få det trampet til mudder, fordi det jo er frossent. Men i år lader kulden vente på sig og vi må derfor forsøge at løse problemerne andetsteds – eller lægge fast underlag ud…

Vinterens-krudttønder.jpgOm vinteren åbner vi for midterstykkerne, så hestene får dejligt store græsbelagte folde til rådighed - og de er SÅ glade for at have muligheden for en vild galop og leg.

Der er også andre måder, man kan give hestene afløb igennem og hvor man kan sikre sin egen sikkerhed. Og det er vigtigt at tænke på sig selv, både så vi ikke kommer alvorligt til skade og så vi ikke får dårlige oplevelser! Alt afhængigt af mængden af ophobet energi kan jeg anbefale forskellige alternative løsningsmuligheder. Jeg har tidligere bare brugt løsningen med at slippe mine løs på ridebanen, hvorefter de har løbet rundt af sig selv i 10 minutter. Andre gange skal de lige have en lille opmuntring med en longepisk, før krudttønden eksploderer. Her er det vigtigt, at vi ikke er med til at øge stress-niveauet, således at hesten kommer til at få en association, hvor bane=vilde hop. Vi kan her i stedet forestille os det som longering rundt langs banens kant, uden longeline på, hvor vi med kontrollerede signaler styrer hestens tempo og så vidt muligt undgår vilde hop. I starten er det måske ikke helt kontrolleret, men når hesten vænner sig til at blive arbejdet på denne måde, skulle den gerne kunne vente på f.eks. at sætte i trav til den får signalet til det. Det kan her være en god idé at trække hesten varm i 10 minutter inden man klipser den fri, så den ikke laver vilde stunts i en helt kold krop.

Andre dage kan jeg starte med at varme dem op igennem jordarbejde og i longe, hvor der så kommer et par enkelte buk ved anspring til galop. Det er dog vigtigt at vi ikke longerer dem, hvis de er for vilde – vi må helst ikke komme op i et for højt træk i longen, så de får nogle dumme og skadelige vrid i kroppen. Så er det bedre at slippe hesten fri på banen.

Nogle gange kan hestene tænke klart igen efter en opvarmning fra jorden, og så kan der rides, som planlagt. Og andre gange ender de med at bruge al deres energi og er helt trætte, men så plejer de at være klar dagen efter uden de vilde krumspring.

Glædelig jul herfra! Og pas på jer selv og jeres friske heste!

Vil du med på Glade Ekvipagers nyhedsmail og modtage inspiration og brugbar viden fra praktisk erfaring og videnskaben, som du kan bruge direkte i dit hesteliv? Så tilmeld dig her!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Det sker lige nu i Glade Ekvipager

Træningslejre, årets højdepunkt for dig og din hest

Nu er corona ovre og det betyder at vi gentager tidligere års succes med 3-dages træningslejre!

I 2022 inviterer Glade Ekvipager på 3 træningslejre for voksne ryttere med egen hest, der ønsker at udvikle deres ridning og forbindelse med deres heste i en mere harmonisk retning.

Vi tager udgangspunkt i lige netop dine målsætninger og lejren bliver en skøn blanding af inspiration, udvikling og skønt samvær med heste og ligesindede personer.

Jeg skal med!

Webinar for 0,- kr!

Kom med til webinar og få flere redskaber til at skabe en god kontakt til din hest.

En god kontakt hjælper dig med at få et bedre partnerskab med din hest, i får minimeret konflikter og får større glæde i hinandens selskab.

Webinaret foregik tirsdag d.8. februar og var skide godt og fyldt med "food for thought" og konkrete øvelser, du kan lave med din hest. Du har mulighed for at se replay hele februar måned ud.

Ja tak, lad mig se med

Kom til Vandrende Foredrag og bliv inspireret til at opdragere dit hestehold

Det meget populære Vandrende Foredrag i Vandrefolde er endeligt tilbage efter et par år med corona!

Det bliver SÅ fedt når vi d.9/4 igen går en tur og snakker om hestehold, fodring, flokdynamik og meget mere. Og der er sket SÅ meget siden sidst.

Skynd dig at snuppe din plads, af hensyn til hestene, hvis hjem det er vi tramper rundt i, er der et begrænset antal pladser.

Læs mere om foredraget her