Hvorfor den moderne dressur-holdning ikke er så optimal for dig
Der findes selvfølgeligt dem, som falder for meget sammen og sidder i stolesæde. Men en stor portion af de ryttere, jeg møder, svajer for meget. Det gælder både når jeg møder elever til undervisning og møder kunder i klinikken. Den gennemgående udfordring hos dem er ofte deres lændesvaj.
For nogen kan det føre til smerter i deres lænd. For mange har det ikke nogen betydning (endnu). Og hos endnu flere påvirker det hestens bevægemønster. Lige netop det lændesvaj, som den moderne dressur fremmer. Den, som du kan se på billedet herunder.
Det var noget, jeg selv blev indoktrineret med på rideskole, da jeg var ung. "Ret dig op, eller du får en pisk i ryggen". Jeg endte med at få en pisk i ryggen. Og nej, man skal ikke sidde og falde sammen som en sæk kartofler. Men man skal bestemt heller ikke sidde med en helt overstrakt og ufleksibel ryg, som når man får en pisk stukket imellem albuerne og bagom ryggen!
Mangel på uddannelse hos undervisere i, ikke kun hvordan hestens krop fungerer, men også hvordan rytterens krop hænger sammen og skal arbejde for at arbejde sundt, er mit bud på, hvorfor denne holdning på billedet er blevet moderne. Desværre kan den være skadelig for både hest og rytter og her får du de 2 primære problemer jeg ser ved den holdning:
1) Rytterens ryg er helt overstrakt og det kan give lændesmerter!
Dette vil jeg meget gerne uddybe, men det kræver en lille forklaring. Indenfor fysioterapien arbejder vi med to "mål" for ledbevægelighed, som vi her vil betegne som ROM ("range of motion"). Der er den aktive ROM og den passive ROM. Hvis du tager din pegefinger og vrikker med den så langt ud til siderne, den kan ved hjælp af muskelkraft, udnytter du din pegefingers aktive ROM. Hvis du herefter tager fat med din anden hånd og presser på din pegefinger, så den kommer længere ud end før, bevæger du dig ud i den passive ROM. Altså et område, som kroppen normalt ikke selv kan komme ud i. Det er herude, at jeg som fysioterapeut kan arbejde med ledmobilisering og fx løsne stramme ledkapsler eller benytte McKenzie teknikker til at afhjælpe rygproblemer.
At være ude i den passive ROM i længere tid eller under højt pres er ikke sundt for kroppen. Som fysioterapeut er jeg grundigt uddannet i at mærke og undersøge et leds ROM og behandlingen foregår kontrolleret og målrettet de udfordringer, jeg måtte finde. Nogle gange drejer det sig om tiendedele milimeter i én bestemt retning, at jeg skal mobilisere et led for at få den ønskede effekt.
Når du sidder på hesten med et stort svaj kan du være meget tæt på at komme ud i den passive ROM - hvis du altså ikke allerede sidder og "hænger" der med sin overstrakte lænd. I modsætning til når du er til behandling, så er der til hest ingen kontrol eller målretning af nogen art ift hvordan leddet bliver mobiliseret. Hestens bevægelser bevæger dig, men uden at der er kontrol over hvad der foregår. Det væv, der er på bagsiden af din rygsøjle bliver klemt sammen og det på forsiden af rygsøjlen bliver strakt. Så for hvert skridt, hesten tager, vil der opstå en lille skade fordi din ryg bliver strakt helt ud i det passiv ROM uden nogen kontrol med hvor meget og i hvilken retning. Og med en sund og rask ryg, så er det i mine øjne kun et spørgsmål om tid, før at en skade i ryggen opstår.
2) Rytterens ryg bliver låst og ufleksibel, og det blokerer hestens ryg
Mange moderne dressurheste er desværre rigtig dårligt muskuleret hen over ryggen. Det ser du ikke medmindre sadlen kommer af, så det kan være svært at spotte hos andres heste.
Din rygsøjle hænger sammen med dit korsben og dit bækken. Når du sidder med et stort svaj i lænden har du låst dit bækken, som regel ved, at du er tiltet frem på dit kønsben. Det betyder, at det eneste, der kan absorbere hestens bevægelser er din rygsøjle. Så dit lændesvaj bliver skubbet endnu større af hestens kraft enten når hestens ryg løfter sig op i svævemomentet, eller tyngdekraften og momentum trækker dig ned når svævemomentet er ovre.
Fordi din lænd ved, at det ikke er sundt og holdbart, vil det ofte medføre, at dine muskler omkring din ryg og lænd spænder op, så din rygsøjle bliver stiv. Og nu er der meget lidt stødabsorption tilbage, så enten bumper du afsted eller også vil hesten forsøge at "fjerne" ryggen fra ubehaget ved at sænke sin ryg væk fra dit sæde og spænde i musklerne for at beskytte den bedst muligt (ligesom din krop sandsynligvis gør).
Så for at konkludere: Du bliver ufleksibel (og får muligvis skader og smerter i lænden), din hest oplever et meget højt pres i sin ryg fra din opstilling og sænker derfor ryggen, hvilket medfører dårlig holdning og dårlig muskelsætning hos din hest.
Kan du så gøre noget? Og ja, du kan heldigvis gøre massere!
Opstillings-mæssigt skal du forsøge at rette sit lændesvaj ud. Jeg har forsøgt at lege videre med stregerne og tegnet et alternativ herunder:
Når lændesvajet bliver rettet ud, som på stregen til højre, kommer det tilbage i den normale, sunde aktive ROM. Læg mærke til at ryggen ikke er helt lige, men der stadig er de naturlige krumninger tilbage. Når hestens kraft og tyngdekræften så presser rygsøjlen sammen, så er der plads til at ryggen kan "give sig", uden at den bliver presset ud i den passive ROM, hvor skader potentielt opstår. På denne måde bliver presset i hestens ryg heller ikke så stort og hesten vil have lettere ved at bruge sin ryg korrekt når den arbejder.
Det kan være svært at give sig i kast med selv, fordi det ofte kræver lidt mere dybdegående korrektion af dit bækkens placering og din opstilling - og ind i mellem kræver det også en balancering af sadlen. Men for nogen er det noget nært umuligt at få rettet svajet ud, ofte fordi de har været i denne position i så lang tid, at kroppen har svært ved at give slip. Det kan være, at du oplever, at din lænd bare sidder fast? Så kan du prøve at lave øvelsen i videoen herunder.
Den har jeg optaget i forbindelse med corona-karantænen, hvor jeg sender en daglig lille øvelse til din mail. Alle øvelserne forbedrer din rytterkrop. Hvis du har lyst til også at modtage disse daglige små øvelser under corona-perioden, så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev her: https://www.julieherold.net/page/146189-corona-oevelser . Og ellers så synes jeg at du skal se videoen til ende (!) og teste den af, så din lænd kan blive mere smidig.
Jeg håber du har nydt at læse med! Smid meget gerne en kommentar under indlægget!
Jeg er fx meget nysgerrig på at høre om hvordan du har lært at sidde på en hest og hvad du bøvler med i din opstilling og ridning :-)
Med denne overskuelige PDF får du 3 nemme hverdagsøvelser, som kun tager 10 minutter at lave hjemme på måtten eller endda i din seng – til gengæld har de en kæmpe effekt på din ryg, holdning og opstilling, så ikke kun du, men også din hest og din underviser vil takke dig for at lave disse øvelser regelmæssigt!
Alt du skal gøre for at modtage PDF’en er at tilmelde dig Glade Ekvipagers nyhedsbrev og huske at tjekke din mailboks.
0 kommentarer
Skriv en kommentar