Slip sidebevægelserne fri

DSC_2752

Der er så meget god træning at hente i sidebevægelser, men du går glip af en masse, hvis du holder dig til de gængse - schenkelvigning, versade, traversade, travers m.fl.

Glem alt om hvor hovene præcist skal være placerede, og kig og mærk i stedet din hest.

Led i stedet efter de bevægelser, hvor hesten synes det er svært og hvor det måske strammer lidt i kroppen. Det er her du får flyttet din hest, det er her magien sker.

Når du finder en bevægelse, som hesten har svært ved, lærer du noget om din hest. Jo flere forskellige bevægelser du tester af, jo bedre lærer du din hest at kende - og du vil sandsynligvis opdage en masse sammenhænge.

Det kan være din hest har et favorit-forben at bære al sin vægt på. Det kan være den har en side, den har svært ved at runde sig til. Det kan være, at den har et bagben, den ikke er glad for at tage vægt på. Det kan være den bliver tung på forparten og belaster sine skuldre.

Lige netop sådan en har jeg en model af. Hun har faktisk flere uheldige tendenser, hvis hun ikke laver lidt gymnastik. Hun bliver låst og begrænset omkring skuldrene og så bliver hun stram i siderne. Det påvirker så igen hendes bevægelser, så hun bliver tung på forparten, og får en kort og stikkende gang, fordi hendes bevægelser ikke kan gå ordentligt over ryggen på hende.

Mén; med en ret lille indsats på bane, kan der løsnes godt op på bare 20 minutter. Og med en lidt længerevarende stabil indsats, med træningen med sidebevægelser 1-2 gange om ugen 20 minutter fra jorden kan hun holdes lækker blød og smertefri.

Og det med sidebevægelser behøver slet ikke være kompliceret!

I bund og grund kan du tænke på sidebevægelser som havende meget få komponenter: 

  • En runding (eller manglen herpå) af kroppen til den ene eller anden side.
  • En bevægelsesretning.
  • En position af kroppen i forhold til retningen.
  • Et flyt af tyngdepunktet frem/tilbage og sideværts.

Alt afhængigt af hvordan du runder, vender og drejer hesten vil den være i den ene eller anden sidebevægelse.

Som eksempel kan vi tage versaden og traversaden. De to øvelser er ofte demonstreret med en banan. Stilken repræsenterer hestens hoved (bare for at vi ved hvad ende vi snakker om), og ellers så er bananen valgt fordi at den buer. Alt afhængigt af hvordan du vender bananen i forhold til retningen har du en versade eller en traversade.

Prøv at se på de to bananer her: 

Versade (1)

  • Rundingen er den samme
  • Bevægelsesretningen, demonstreret af pilene, er den samme

MEN

  • Positionen af kroppen er forskellig, hvilket gør, at hesten skal bevæge sine ben anderledes for at gå i den retning.
  • Hesten skal håndtere sit tyngdepunkt forskelligt i de to øvelser.

Og så er det egentligt til at forstå, hvorfor så mange har svært ved at kende de forskellige sidebevægelser fra hinanden. For de ligner jo ret meget på mange punkter.

Men ved du hvad?

Du behøver faktisk ikke kunne navnene på dem eller have helt styr på hver hov (selvom det nok skal komme, hvis du kaster dig ud i at træne det).

Det du har brug for er bevidstheden om de 4 forskellige parametre og så lege med forskellige kombinationer, mens du hele tiden forsøger at stræbe efter “joystick-følelsen”.

Joystick-følelsen, kalder jeg det, når du har oplevelsen af, at hesten kan bevæge sig i en hvilken som helst retning med det samme du beder om det. Ligesom hvis du vippede lidt med et joystick og det flyttede hestens tyngdepunkt

Ikke om 3 skridt, ikke om 10 skridt, men med det næste skridt den tager. Det er nemlig lige dér, at hesten er i balance.

Joystick-følelsen forsvinder når den mister balancen, hvis hesten er tung på forparten, hvis den falder ud af skuldrene eller bare hvis den bliver ufokuseret og glor på en ufo, vi ikke kan se. Og det er nemt at teste af, om i har balancen; du skal blot teste af om det også holder stik når du reelt beder din hest om det.

Hvor du følger joystick-følelsen går det ikke helt galt uanset hvad du finder på. Det er bare ekstra bonus, hvis du også lige opdager en bevægelse/øvelse, hvor din hest går væsentligt bedre efter nogle gentagelser; eller en øvelse, hvor din hest stabiliserer mere omkring et svagt punkt og derigennem langsomt får opbygget styrke.

Så leg med de forskellige parametre. Det hele er træning og giver om ikke andet godt til kropsbevidstheden, så længe du går efter joystick-følelsen. Og jo bedre du bliver til at holde øje med din hest, jo flere andre positive detaljer vil du opdage.

Leg med at have forparten inde i volten på et lige eller buet spor. At have bagparten ude af volten på et lige eller buet spor. At have hesten rundet ind i volten, lige eller kontrastillet. Du kan have hesten i en position, hvor enten for- eller bagben skal gå ligeud for at følge retningen (og den anden del derved skal gå sidelæns). Du kan have en position hvor både for- og bagben skal bevæge sig sidelæns for at følge en position. Du kan have hesten rundet i retningen af bevægelsesretningen - eller væk fra. Du kan lege med at få mere åbning eller lukning imellem benene. Der er mange måde at kombinere parametrene på - og det er nok kun din fantasi, der sætter grænser.

Der er selvfølgeligt massere af “alternative” sidebevægelser du kan lave, fx.: 

  • Slalom, hvor hestens hoved bliver på en linje, men forbenene skifter fra den ene til den anden side af linjen og derved går slalom
  • Langsider, hvor hesten er let stillet til indvendige, men alle 4 ben stadig går ligeud (og tyngdepunktet dermed skal blive ude på udvendige side)
  • 8-taller, hvor hesten er stillet korrekt på den ene cirkel, og kontrastillet på den anden cirkel
  • Overtrædninger af bagbenene på volter

Men er det sidebevægelser?

I mine øjne er det. Alle øvelser, hvor hesten skal flytte sit tyngdepunkt eller sine ben sidelæns, er for mig at se sidebevægelser. Og for rigtig mange heste vil det være lige så godt eller bedre som en omgang manuel behandling.

God fornøjelse med en omgang hjemme-terapi med din hest!

Og lov mig, at være sød ved din hest, og bryd øvelsen ned i mange enkeltdele, du tester af, inden du sætter det hele sammen til en svær og kompliceret øvelse.

2 kommentarer

Louise KjeldstrÌüm
 

Hvor jeg dog bare elsker din sidste bemærkning "lov mig, at være sød ved din hest"....😍

Hilsen Louise

Læs mere
Læs mindre
Julie Herold
Admin
 

Vi kommer så nemt til at stille for store krav, i vores ihærdighed, og glemmer nogle gange at hesten også lige skal have en chance for at følge med.

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar

Design uden navn (19)