Min hest er tjekket i hoved og røv og den er bare fræk

photo-1482255728498-071845d6ebe8

Vi skal til at begynde at se heste med andre øjne, hvis vi skal redde vores "sport" og mulighed for at træne og ride heste.

Heste har i alt for mange år været underlagt alt for meget straf og pres og træning på trods af smerter. Heste bliver set som dumme, frække og stædige.

Og hele den her tankegang er med til at skabe modstand på ridesporten som helhed.

  • 20% synes ikke det skal være lovligt at bruge heste til ridning fremadrettet
  • 40% vil overveje om det skal være lovligt at bruge heste til ridning fremadrettet såfremt at hestevelfærden bedres

Det er ud fra 6000 adspurgte britere, der vel og mærke ikke er hestemennesker, men "blot" repræsenterer den brede befolkning.

Det er en meget stor andel af den britiske befolkning, der for nuværende ikke bakker op om den måde ridesporten foregår i dag. Og jeg tror personligt ikke, at tallene for DK ser meget anderledes ud...

Og vi kommer kun til at redde ridesporten, hvis vi ændrer vores syn og tilgange til hestene.


Vi skal stoppe med at tænke på adfærdsmønstre som at stejle, bukke, ørerne tilbage, række tunge, slå fra på tøjlen, falde i trav, nægte at gå frem osv. som en hest, der er fræk, dum, stædig, doven, hoppet etc. Det, den højest sandsynligt gør, er at sige fra. Fordi den har ondt.


Jeg har i weekenden været til seminar med ACPAT - "Association of Chartered Physiotherapists in Animal Therapy" og blev blæst bagover af dagens første oplæg af Sue Palmer, der handlede om The Ridden Horse Pain Ethogram eller bare "RHpE". Det er et evidensbaseret ethogram, der har fundet 24 adfærdsmarkører, der kan være med til at fortælle om hesten har muskuloskeletale smerter.

Baggrunden for udviklingen af RHpE er at omkring halvdelen af alle rideheste i normal ridning er halte, men at det er uopdaget hos både ejer og træner. Halvdelen. Jeg minder tit mig selv om denne statistik når jeg igen igen sender en hest til dyrlæge, og undrer mig over, at jeg ser så mange halte heste. Det er ikke altid, at haltheder er nemme at spotte; de helt lavgradige haltheder eller bilaterale haltheder (hvor hesten fx er halt på begge forben) har selv dyrlæger svært ved at se. Derfor er der et behov for at skabe et andet grundlag for at vurdere hvorvidt hesten har smerter.

Heste har meget få måder at sige fra på. De mangler virkeligt en stemme, der klart og tydeligt kan fortælle os, at de har ondt. Og heste vil så gerne gøre det rigtige, det forventede.

Derfor har forskere fundet frem til 24 adfærdsmønstre, der er 10 gange mere sandsynligt at blive udvist af en halt hest end en rengående hest. 10 gange mere sandsynlig - det er altså en slat!

Det er adfærdsmønstre alle heste kan lave fra tid til anden og det betyder ikke, at bare fordi din hest bukker en enkelt gang, eller ind i mellem åbner munden under ridning, at den har muskuloskeletale smerter. Men hvis din hest, i testen, viser mere end 8/24, så oplever din hest højest sandsynligt smerter. Så mere end 8/24 adfærdsmarkører = smerter. Hesten kan dog også godt være i smerter hvis den udviser færre adfærdsmarkører.

Muskuloskeletale smerter kan være haltheder, rygsmerter m.m. Sadeltilpasningen og rytterens placering i sadlen samt rytterens vægt (mere end 15% af hestens kropsvægt) kan også føre til, at hesten viser nok adfærdsmarkører til at man vurderer den til at være i smerte. Og nogle cases viser, at det måske ikke kun er muskuloskeletale smerter, men at det også kan skyldes fx mavesår. Man ved også, at når halte heste får lagt blokader, så falder antallet af adfærdsmarkører gennemsnitligt fra 9 til 3 markører.

The Ridden Horse Pain Ethogram viser sig at være et ret godt redskab til at identificere om hesten har smerte. Så hvis din hest (fortsat) viser 8 eller flere adfærdsmarkører og derudover er tjekket i "hoved og røv" så har i med stor sandsynlighed stadig ikke fundet årsagen.

Udredninger kan være bøvlede og langvarige - og det ved vi jo alle sammen at de også kan være for mennesker, hvor mennesket både har mulighed for at fortælle om deres symptomer, og hvor vi som regel operer med et helt andet budget. Bare fordi vi indenfor en vis tidsramme eller en vis mængde af undersøgelser ikke finder årsagen til smerter, betyder det ikke at personen ikke oplever smerter.

Og det er faktisk ikke anderledes for heste.

Herunder finder du et par links til mere information om RHpE - inklusiv testen med instruktioner. Hvis din hest viser 8 eller flere adfærdsmarkører så vær ikke bange for at hive fat i din dyrlæge og få en udredning sat i gang. Selvom du ikke selv oplever din hest er i smerte er den det højest sandsynligt. Mængden af adfærdsmarkører er også koblet sammen med hestens præstation. Jo færre markører, jo bedre er sandsynligheden for gode konkurrencepræstationer. For hobbyryttere, der ikke deltager i konkurrencer, vil jeg opmuntre med, at færre markører giver større glæde for både hest og rytter og en dybere forbindelse til din hest.

Harmonious Horsemanship

24 behaviours of the ridden horse in pain

På begge hjemmesider ligger en masse gratis ressourcer til at hjælpe dig og din hest.

Hvad tænker du om RHpE'en - tror du på, at den kan være med til at forbedre hestenes velfærd og burde den indføres som obligatorisk test forud for konkurrencer og andet?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar

Design uden navn (19)