Fysioterapi kan hjælpe din hest ved smerter og skader

Seneskader

Ømhed og smerter i ryggen

Skævt bækken

Kissing spines/tætsiddende torntappe

Nedsat præstation

Stivhed og uens volter

Spat og slidgigt

Efter operationer

Kompensationssmerter

Ved henvisning fra dyrlægen

Fysioterapi er ikke en teknik

Fysioterapi er "kropsterapi" funderet i evidensbaseret viden om anatomi, biomekanik, træningsfysiologi, neurologi og sygdomslære.

Udvælgelsen af den rette behandling til netop din hests problematik sker på baggrund af mange års uddannelse indenfor human fysioterapi og veterinær fysioterapi. Behandlingen kan indebære nogle af alle teknikkerne nævnt herunder.

For det bedste resultat er det vigtigt, at du selv er indstillet på at lægge en stor del arbejde i terapeutiske øvelser og træningsjusteringer imellem besøgene.

_DSC1771-Edit

Manuel behandling

Massage, ledmobilisering, bindevævsteknikker, triggerpunktbehandling, akupressur, myofascial release, reflekshæmning, neuromobilisering, arvævsbehandling, kulde- og varmeterapi m.m. er alt sammen forskellige typer for manuelle behandlinger, som kan indgå i en fysioterapeutisk konsultation.

Aktive terapeutiske øvelser

Manuel behandling kan åbne nogle muligheder i hesten, men uden opfølgende træning går kroppen tilbage i de dårlige vaner. Derfor indebærer fysioterapeutiske konsultationer stort set altid en stor grad af terapeutiske øvelser og træning, så du kan hjælpe din hest med at rette op på disse uhensigtsmæssige bevægemønstre.

Træningsjusteringer

Problemer opstår som regel som et resultat af enten akutte skader på grund af ulykker eller som langvarige overbelastningsskader. Hvis det sidste er tilfældet kan det være relevant at kigge på hvordan hesten bruger sig selv i ridningen og justere her for at undgå at problemerne opstår igen.

Hestehold og management

Den måde, vi holder hest på har stor betydning for hestens sundhed. Derfor kan fysioterapi berøre punkter af hestens måde at leve på, fx i forhold til foldtid, stress og kost.

Elterapi

Elterapi kan være mange ting. Det bruges primært som smertelindring og muskelafslappende, men kan også have gode effekter ved fx nerveskader og headshaking.

Hvis elterapi er en god løsning for din hest er det muligt at leje et elterapi-apparat af mig.

Træningsplaner

Om du træner op til konkurrence eller genoptræner efter en skade eller operation, så er det vigtigt med en god og dynamisk træningsplan.

Træningsplaner sørger for at komme hele vejen rundt og træne de elementer, som lige netop din hest har brug for.

Tjek af udstyr

Det er vigtigt at udstyret passer din hest og derfor vil vi ved mistanke om problemer gennemgå udstyr som sadel, underlag, gjord, hovedtøj og bid foruden det udstyr der ellers måtte blive bruge ved fx longering mv.

Proprioceptiv facilitering

Når hesten skal lære at ændre et skadelige bevægemønster kan proprioceptiv facilitering være en stor hjælp. Fx kan kinesiotape benyttes til at aktivere eller deaktivere bestemte muskler og på den måde støtte hesten i at ændre sig bevægemønster.

Hvordan kan aktive terapeutiske øvelser hjælpe din hest?

Bønne 1

Her ser du forandringen i Bønne fra lige før og lige efter en lille session med aktive terapeutiske øvelser.

Vil du ikke også helst ride på hesten til højre/nedenfor?

Denne forandring forsvinder igen, medmindre den bliver lavet regelmæssigt. Så er den med til at styrke din hest og skabe en permanent forandring. Derfor skal du selv deltage aktivt i rehabiliteringen af din hest.

Bønne 2

Priser

Jeg er i sidste fase af min uddannelse til veterinær fysioterapeut hos Liverpool Universitet og derfor afspejler priserne uddannelses-priser.

Priserne er inkl. moms.

Opstarts-konsultation

600 kr

per gang

Op til 90 minutter

Opfølgende konsultation

400 kr

per gang

Op til 60 minutter

Kørsel

100 kr

per sted per gang

Op til 30 km fra Skanderborg

Fysioterapi tilbydes kun indenfor en radius af 30 km fra Skanderborg.

Jeg behandler kun raske heste uden henvisning fra dyrlæge.

Halte heste, heste med skader og sygdomme og ifolede hopper er velkomne i samråd med din dyrlæge.

Er din hest halt, syg eller skadet skal den tilses af en dyrlæge først.

Er du i tvivl er du altid velkommen til at kontakte mig for vejledning.

BETINGELSER: Alle priser er inkl. moms. Der afregnes med MobilePay ved hvert besøg. Aflysning skal ske senest 24 timer før, ellers faktureres det fulde behandlingsgebyr. Ved udeblivelse eller ved uegnet hest faktureres det fulde behandlingsgebyr + evt. kørsel. Hesten betragtes som uegnet hvis den er halt, syg eller skadet og burde have været tilset af en dyrlæge først. Ved den mindste tvivl bliver hesten sendt videre til dyrlæge i stedet for fysioterapi. Ved heste af store og tunge racer tages der forbehold for visse undersøgelses- og behandlingsteknikker. Hesten skal være tør og ren, stå på et plant underlag med tørvejr, være håndterbar og i omgivelser, der giver ro og god mulighed for behandling.

Sådan foregår en konsultation

Anamnese

Vi får en dialog omkring din hests nuværende og tidligere problematikker og de ændringer, du som din hests nærmeste har oplevet, om din hests træningsniveau og hvad i skal have ud af fysioterapien. Tidligere skader og sygdomme er vigtige at nævne, og hvis du har mulighed for det vil dyrlægejournaler, røntgen m.m. være en stor hjælp.

Bevægelsesanalyse

For de fleste heste er det relevant at se dem bevæge sig, da det afslører meget om hvor deres problemer kunne stamme fra. Gerne på fast bund og på blød bund, mønstret i forskellige gangarter.

Hvis problemerne kun er i ridning kan vi også aftale at hesten ses under rytter.

Undersøgelse og behandling

Din hest bliver grundigt undersøgt på baggrund af anamnesen og bevægelsesanalysen. Muskler, sener, ledbånd, led, knogler, bindevæv og nerver bliver testet. Og den rette behandling bliver sat i gang, så din hest hurtigt kan blive tip top igen.

Journal og det videre forløb

Efter en konsultation får du en grundig udfyldt journal, så det er nemt for dig at snakke sammen med din dyrlæge eller anden fagperson, der måtte være relevant.

Ud over det får du også grundig instruktion i hjemmeøvelser og vi aftaler det videre forløb.

Få tid til fysioterapi til din hest

Din besked er modtaget. Du kan forvente svar indenfor 3 arbejdsdage.

Har du også kigget på

Bomkurset

Der lærer dig at bruge bomme til forskellige formål i træningen af din hest: 

Bomme med omtanke 

Min blog

Med mange lærerige og tankevækkende indlæg, der kan få dig ud af starthullerne: 

Anatomy & biomechanics for the Veterinary Physiotherapist

Udviklingsforløbet

Kunne du tænke dig kontinuerlig udvikling med din hest med både undervisning og fysioterapi til din og dig selv? Så er dette den rette løsning for dig.  

Udviklingsforløb