Sandt eller falsk? 9 myter om fysisk træning af hesten

Der florerer mange myter om hestetræning og hvad der er godt og skidt og i dette blogindlæg vil jeg prøve at svare på dem efter bedste evne baseret på min viden som fysioterapeut for mennesker og dyr.
Så læs med, hvis du er nysgerrig og gerne vil give din hest de bedste forudsætninger for at blive stærk og sund 💪🐎
1. Det er godt at skridte varm i 10 minutter inden man begynder at træne.
Ja og nej; det kan være længere tid og det kan være kortere tid, men bare at skridte rundt er lidt spild af værdifuld tid.
Tiden du skal bruge i skridt afhænger af blandt andet af hvad din hest har lavet INDEN og din hests tilstand. Hvis din hest har stået på boks i 10 timer, så kan det være meget relevant med længere tid for at få ordentligt gang i kroppen. Hvis du lige har trukket den ind fra fold, kan kortere tid måske også gøre det. En ældre hest skal måske bruge længere tid, mens en yngre hest kan varmes lidt hurtigere op.
MEN, det aller vigtigste er, at du ikke bare skridter rundt, på en hest der går skævt og bruger sig selv dårligt i 10 minutter. Dét din hest øver sig i er det, den bliver bedre til. Eller i værste fald slider din hest uhensigtsmæssigt på sig selv i 10 minutter.
Brug i stedet opvarmningen til også at lave øvelser, der forbedrer din hests udgangspunkt. Hjælp den med at løsne op for stramheder. Hjælp den med at strække sin stramme side. Hjælp den med at blive bedre balanceret og rekruttere de rigtige muskler.
Tænk på dig selv; hvis du skulle varme op til noget sport ville du heller ikke bare gå en tur i 10 minutter og så være "klar". Du ville lave forskellige øvelser, der bevægede forskellige led i din krop på forskellige måder. Du ville bevæge dig i forskellige tempi og gradvist øge intensiteten.
Præcis det samme skal du gøre med din hest; derfor behøver du heller ikke skridte 10 minutter før du fx traver eller galoperer. For mange heste kan det være en vigtig del af opvarmningen at tage en halv eller hel runde i lidt højere tempo. Det kan hjælpe hesten med at løsne yderligere op.
Når du varmer op på denne måde kan opvarmningen let tage 20-30 minutter uden at være kedeligt for nogen parter - og du vil højest sandsynlig opleve en hest, der er meget mere parat når i skal i gang med den "rigtige" ridning.
2. At ride på asfalt styrker knogler, ledbånd og senere.
Falsk!
For voksne raske heste over 3 år er der ikke noget at vinde ved at ride på asfalt.
Og slet ikke i trav og galop. Faktisk kan det være med til at skade hestens ben!
Støddene op igennem hestens ben er 5-10 gange højere på asfalt som på græs. Derfor kan det skade bentøjet med de høje stød igennem leddene. Især hvis du har en lidt ældre model, der måske oveni har lidt slidgigt rundt omkring eller har en tidligere skade.
Så; skridt på asfalt er ok, men trav og galop bør være på mere eftergivende underlag.
3. Hesten skal helst træne hver dag for at komme i god form.
Falsk!
Jeg kendte en gang en mand, der løb én marathon hver weekend - og det var det eneste træning han lavede. Jeg tænker han har været i god form for at kunne løbe en marathon. Men han trænede altså kun 1 ud af 7 dage.
De fleste ryttere, der ikke træner i forvejen, og som starter op med Ryttertræning og træner blot én gang om ugen vil også opleve at de kommer i bedre form.
Det samme kan gælde for heste.
Faktisk er der en meget stor risiko for at overtræne hesten med de traditionelle 6 dages træning om ugen, som mange heste er underlagt. For meget træning - for ofte, for hårdt, for længe - kan faktisk være mere skadeligt for hesten end hvis den bliver trænet kun få gange i ugen.
Så hvis du har en hest, du træner ofte og flittigt, men som er muskelfattig i sin overlinje, så kan det være du skal overveje at lave nogle justeringer i din træning.
Hesten har brug for ro til at restituere. Træningen nedbryder muskelmasse; restitutionen genopbygger og bygger stærkere. Så begge dele er lige vigtige.
Derfor kan det være en fordel kun at ride hesten 2-3 gange i ugen!
4. Hesten må helst ikke blive forpustet og svede, så er det for hårdt for den.
Åh, jo den må 💖
Dette er ikke en af de "udtalte" myter, men trods alt en ubevidst overbevisning jeg ofte møder hos mine kunder - især i hobbysegmentet.
Intet skidt om det; det bunder i et godt hjerte.
Men heste tager bestemt ikke skade af at blive forpustede og svedige:
- Det er rigtig sundt for hestens lunger, kredsløb og hjerte.
- Det kan have en positiv effekt på deres insulinregulering og appetitregulering.
- Det forbedrer hestens kondition og sandsynligvis også evnen til at arbejde anaerobt afhængigt af hvor hårdt din hest arbejder.
Men står du med en overvægtig hest, er det relevant at overveje den mekaniske belastning ned i bentøjet; så svært overvægtige heste skal altså ikke ud og galopere en helt masse, da risikoen for skader i led, ledbånd, sener, ligamenter mv. er for stor.
5. Det er vigtigt at variere træningen så hesten ikke bliver overbelastet.
SÅ SANDT!
For meget ens træning kan resultere i overuse skader; altså skader, der skyldes en akkumulering af mikroskader på grund af for ensformig belastning!
Derudover er varieret træning med til at træne hesten mere alsidigt, så den bliver mere robust og modstandsdygtig overfor skader.
Variationen kan både bestå i at bruge forskelligt underlag og at træne forskellige ting.
I månedens tema i Harmonisk Ridekunst Klubben dykker vi yderligere ned i hvordan du kan skabe varieret træning for din hest og du får nogle simple huskeregler, så du nemt kan få indarbejdet det i din hests ugentlige træningsplan 👌
6. For at få min hest i god form skal den på lange skridtture.
Falsk!
Lange skridtture i sig selv får ikke din hest i god form. Ligesom du ikke bliver super stærk i din biceps af at lave uendeligt mange løft med 1 kg vægte.
For at få en hest i god form er det nødvendigt at progrediere træningen.
Du skal altså gradvist øge belastningen, så kroppen finder ud af, at den hele tiden er nødt til at bygge sig stærkere.
Og her er skridt altså sjældent nok; hesten er nødt til også at begynde at trave og galopere på et tidspunkt for at blive stærk og i god form.
Nøglen ligger i den gradvise progression af træningen; hvis kroppen ikke bliver presset sker der ikke noget.
Men hvis kroppen bliver presset for meget, risikerer du overbelastningsskader. Så det er en fin balancegang.
I månedens tema i Harmonisk Ridekunst Klubben får du et værktøj, til at hjælpe dig med at holde styr på, at du får belastet din hest tilpas, så i finder den gyldne middelvej.
7. Det er vigtigt at ride lige meget på begge volter.
Som udgangspunkt ja...
... og når jeg siger sådan er det fordi det sjældent er det jeg gør eller hjælper mine kunder til.
Hvis du hypotetisk havde en hest, der var 100% symmetrisk og du selv var 100% symmetrisk - så er det helt klart en god idé at træne lige meget på begge volter.
Men i virkeligheden er hverken hest eller rytter 100% symmetrisk og derfor kan det være relevant at træne mere på én volte eller lave bestemte øvelser udelukkende på en enkelt volte.
Det betyder IKKE, at vi skal træne hovedløst og træne mere af det hesten synes er svært. Har den fx svært ved at runde sig til venstre nytter det ikke bare at blive ved med at presse hesten til at runde sig til venstre.
Der må vi tage detektiv-brillerne på og se på, hvad der sker i hestens krop, siden den fx ikke vil runde sig til venstre. Og nogle gange er løsningen faktisk at ride mere på højre volte.
Så indtil du får en god grund og specifikke anvisninger til at ride mere på én volte, så er det en god tommelfinger regel at prøve at træne lige meget på begge volter.
8. Det er dårligt for hestens led at blive longeret.
Falsk - det kan faktisk være rigtig sundt for hesten!
Men først og fremmest er det vidst vigtigt at slå fast at der er mange måned at longere på.
Hvis du kun bruger det til at krudte din hest af og får den til at løbe på en cirkel i 20 minutter så risikerer du at overbelaste hestens bentøj og jeg oplever ikke at denne form for longering giver nogen særlig træningseffekt, ud over måske lidt til kredsløbet og at hesten så er mere "rolig" (eller træt?) bag efter...
Den form for longering anbefaler jeg ikke.
Til gengæld kan longering være et fantastisk redskab til at hjælpe hesten med at bevæge sig mere hensigtsmæssigt og til at uddanne ryttere og ejere i at se på hestens bevægelsesmønster.
Longering behøver ikke kun foregå på volter - det handler bare om det rigtige fodtøj, de rigtige signaler og så kan man fint tage langsider, variere voltestørrelser, små slalom m.m.
På denne måde får man ikke den længerevarende overbelastning af fx indvendige forben, men man får også en masse redskaber og øvelser, der kan være med til at balancere hesten, løsne spændinger og skabe bedre bæring.
Longering kan altså være et meget værdifuldt træningsredskab - også fordi vi kan træne hesten uden den potentielt skæve belastning fra rytteren eller uhensigtsmæssige tryk fra sadlen.
9. Det er sundt for hesten med en vinterpause.
Denne kan være sand og falsk på samme tid.
Hvis du stopper træningen fuldstændigt fra den ene dag til den anden i efteråret og du forventer, at du kan få din hest i form på 2 uger i løbet af foråret så er den helt bestemt falsk! Du sætter din hest i højrisiko for skader. I løbet af sådan en pause vil din hest miste mere eller mindre al den form, du har bygget op, og du vil skulle starte helt forfra og progrediere træningen langsomt (husk at du i denne måned for et smart værktøj til det i Harmonisk Ridekunst Klubben!).
Derfor er jeg heller ikke fan af lange pauser til heste i tilridning, men det er en helt anden snak!
Og lad os vente tilbage til den med pauser til ridehesten;
For pauser kan også være godt for hesten.
Hvis du har en hest i god form, som bliver trænet regelmæssigt er der altid en lille risiko for overtræning og akkumulering af mikroskader på trods af at du giver din hest tid til at restituere. Derfor kan det være en fordel i perioder at skrue lidt ned for træningsmængden i nogle uger i streg, fx til halv belastning af normalt, for at give hestens krop ekstra mulighed for at restituere.
Da overtræning kan vise sig i nedsat energi og humør kan man opleve at disse "træningspauser" kan have en positiv effekt på hestens mentale tilstand også.
Kender du flere myter, du godt kunne tænke dig mine tanker på? Så del dem i en kommentar herunder!
Med denne overskuelige PDF får du 3 nemme hverdagsøvelser, som kun tager 10 minutter at lave hjemme på måtten eller endda i din seng – til gengæld har de en kæmpe effekt på din ryg, holdning og opstilling, så ikke kun du, men også din hest og din underviser vil takke dig for at lave disse øvelser regelmæssigt!
Alt du skal gøre for at modtage PDF’en er at tilmelde dig Glade Ekvipagers nyhedsbrev og huske at tjekke din mailboks.
0 kommentarer
Skriv en kommentar