Din hest må kun rides 2 dage om ugen

Okay, lidt provokerende sagt...
Men der er faktisk noget om det.
Alt for mange heste får skader eller lider af overtræning. Vi ser heste på absolut topplan med en dårligere muskuleret overlinje end foldbumser!
Træning skal tilføje, gøre hesten bedre, gladere, stærkere og mere robust end hvis den bare stod og pyntede på en dejlig mark.
Men for så mange heste er det ikke tilfældet.
Og hvorfor det tænker du?
Der kan være mange årsager. Måske bliver hesten redet på en måde, så den bruger sin krop uhensigtsmæssigt (læs fx med her). Måske har den en uopdaget skade, den kompenserer for. Måske bliver den trænet for meget - altså overtrænet. Trænet for hyppigt.. Trænet for hårdt...
Her har jeg samlet 3 punkter, der kan tyde på, at din hest bliver overtrænet 👇
Din hest er dårligt muskuleret og har måske "tagryg"
Jeg ser hyppigt både varmblodsheste, ponyer og islandske heste med det, jeg kalder for en "tagryg". Hvor rygsøjlen står spids frem, og ryggen skråner meget skråt nedad - eller endda er helt hul ved siden af.
Jeg har prøvet at lave en skitse af det:
Du skal forestille dig et snit igennem hesten, hvor vi har skåret rygsøjlen over og kigger direkte ind på snittet ligesom når vi har en T-bone steak foran os. I midten har vi hestens ryghvirvel og ud fra den udspringer ribbene, der går fladt ud til hver side. De danner nærmest et "plateu" for de store rygmuskler og på en hest i normal huld skal man kunne ane "knækket" de laver. Hvis ikke, så er hesten sandsynligvis polstret med et lag fedt både der og hen over musklerne, som kan snyde i vurderingen af muskelsætningen.
Op fra ryghvirvlen går torntappen, der kan være alt fra 5 cm til 40+ cm lang i manken! Derfor er det heller ikke lige i manken, at du skal kigge efter tagryg, men nærmere i hestens sadelleje.
Hér, i sadellejet, skal du nemlig se efter hestens muskelfylde for at vurdere om din hest har "tagryg". Og jeg har (synes jeg selv) tegnet meget pædagogiske streger i grøn, orange og rød.
Grøn linje = fin muskelfylde og god muskelsætning i ryggen.
Orange linje = tagryg = problematisk.
Rød linje = meget muskelfattig og sandsynligvis også i meget dårlig huld.
Hvis din hest ikke har en "grøn" overlinje, kan det være et tegn på, at den bliver overtrænet og faktisk mister muskelmasse af at blive trænet. Det har jeg skrevet mere om her.
Manglende gejst
Hvis din hest ofte virker uoplagt eller energiforladt kan det skyldes, at den faktisk er træt efter sidste omgang træning. Eller de sidste mange omgange træning. Og det kan gå ud over humøret og lysten til at lave noget.
Så får du en ugidelig hest. En hest, der er træg, langsom til at reagere eller direkte siger fra.
Nogle løser problemet ved at give hesten en lang ferie. Men det løser ikke nødvendigvis problemet, når man så begynder at træne igen plus at hesten potentielt kommer i dårligere form af at holde pause og det derfor bliver endnu hårdere når den bliver startet op igen.
Her er det meget bedre at kigge på at få skabt nogle sundere træningsrutiner, så hesten ikke føler sig uoplagt på grund af overtræning.
Dårlig form
Med en gradvis øgning af træningen burde der følge en bedre form og kondition med. Men det er ikke altid tilfældet; nogle gange bliver hesten faktisk i dårligere form af træningen.
For eksempel er der lavet en undersøgelse af unge frieserhingste, der skulle til avlsgodkendelse, der består af en 70-dages ride- og køreprøve. I løbet af disse 70 dage blev hestene i dårligere form end da de ankom på trods af at de blev trænet mere. Eller måske nærmere på grund af at de blev trænet mere.
Mere træning er altså ikke lig med bedre form. Overtræning belaster systemet, så det ikke når at regenerere mellem træningspassene og derfor vil hesten langsomt blive svagere og svagere.
I sidst ende kan hesten jo også ende med at udvikle skader på baggrund af overtræningen.
Derfor kan det være en god idé at nøjes med at ride sin hest 2-3 dage i ugen!
Det var ikke meget! I hvert fald noget helt andet end de 6 dage om ugen, som mange ryttere stræber efter.
Men det er altså ikke nok restitution med 1 dag per 6 dages ridning for de fleste heste.
Musklerne, energien og konditionen afslører det.
Ved at skrue ned for træningen og op for restitutionen kan du ofte få bedre resultater.
Men betyder det så, at jeg kun har 2-3 gange om ugen hvori jeg kan træne min hest?
Nej! I Månedens Træning i Harmonisk Ridekunst Klubben sætter vi fokus på lige netop dette emne:
👉 Her får du mere viden om, hvad der sker i hestens krop, når du træner.
👉 Du får konkrete værktøjer til at udregne hvor meget og hvor ofte du skal træne din hest.
👉 Du finder hjælp til at strukturere træningen, så din hest får nok restitution, men samtidigt også bliver trænet tilstrækkeligt.
👉 Og så får du inspiration til hvad du kan træne med din hest på de dage, hvor den ikke bliver redet.
Med denne overskuelige PDF får du 3 nemme hverdagsøvelser, som kun tager 10 minutter at lave hjemme på måtten eller endda i din seng – til gengæld har de en kæmpe effekt på din ryg, holdning og opstilling, så ikke kun du, men også din hest og din underviser vil takke dig for at lave disse øvelser regelmæssigt!
Alt du skal gøre for at modtage PDF’en er at tilmelde dig Glade Ekvipagers nyhedsbrev og huske at tjekke din mailboks.
0 kommentarer
Skriv en kommentar