Hvordan lærer min hest?

_DSC1806

Heste er intelligente på deres egen måde. Hvis du bruger de rigtige redskaber kan din hest lære nye ting på ingen tid.

Overordnet set lærer heste ud fra deres erfaringer. En hest kan opfatte noget som straf, hvilket vil gøre, at den har mindre lyst til at gentage det, som den tror, udløste straffen. Hesten kan også opfatte noget som forstærkning (belønning). Det vil gøre hesten ekstra motiveret for at gentage det, som den tror, udløste forstærkningen.

Lad os se nærmere på straf. Der er to typer af straf: positiv straf og negativ straf. Positiv kan her ligestilles med et plus tegn – man tilfører noget – og negativ kan ligestilles med et minus tegn – man fjerner noget.

Ved positiv straf tilfører man hesten noget ubehag efter en adfærd. Hesten oplever således ”når jeg gør det her, så er det ubehageligt for mig.” Det kan f.eks. være at hesten bider og man derfor giver den et rap på mulen. Hesten vil således opleve ”når jeg bider, bliver jeg slået.” Noget ubehageligt er blevet tilført hesten. Positiv straf finder også sted når hesten rører et hegn og får stød.

Den negative straf fjerner noget, som hesten gerne vil opnå, så hesten på den måde bliver straffet. Det kan f.eks. være at hesten bider efter din udstrakte hånd med en godbid på toppen. Du fjerner godbidden og hesten vil opleve det som straf: ”når jeg prøver at tage godbidden sådan, forsvinder den.”

Generelt kan straf betragtes som et ”nej”. Vi fortæller hesten, hvad den ikke må, men vi får ikke fortalt hesten hvad vi gerne vil have i stedet for. Det kan være at den, næste gang den skal tage godbidden, prøver noget, der er værre, eller noget, der er mere ønskværdigt.

Forstærkning kan, i modsætning til straf, betragtes som et ”JA!”. Vi fortæller hesten, hvad vi gerne vil have, den gør. Her kan man igen snakke om to typer: positiv forstærkning og negativ forstærkning.

Negativ forstærkning er et meget effektivt redskab. Det er dette man gør, når man giver efter for pres, og mange vil derfor kende det som ”pressure-release”. I bund og grund fjerner man noget ubehag, når hesten gør det rigtige.  Det er f.eks. når du trækker i træktovet, hesten begynder at gå og du så giver efter. Hesten oplever så ”når jeg går fremad, når der bliver trukket i træktovet, stopper presset.”

Den positive forstærkning tilfører noget rart til hesten. Det kan f.eks. være, når den står pænt uden at bide, at den får en godbid. Så vil hesten opleve ”når jeg står pænt, får jeg en godbid.” Positiv forstærkning er ikke kun godbidder, selvom de er utroligt effektive. Det kan være at blive nusset eller det at komme tilbage til flokken. Det er i bund og grund alt, som hesten synes er rart. Når man træner med positiv forstærkning, vil mange opleve, at hesten bliver mere motiveret for at arbejde.

Forstærkning er et meget effektivt redskab og bør være det, som man stræber efter at bruge. Der er fokus på det gode, hesten gør, og mange ryttere bliver gladere og får et bedre forhold til deres heste ved at forstærke frem for at straffe. Heste er intelligente på deres egen måde. Derfor lærer de også lynhurtigt, hvad vi gerne vil have dem til, så snart vi bliver tydelige i vores kommunikation.

Vil du med på Glade Ekvipagers nyhedsmail og modtage inspiration og brugbar viden fra praktisk erfaring og videnskaben, som du kan bruge direkte i dit hesteliv? Så tilmeld dig her!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Det sker lige nu hos Glade Ekvipager

Sommernørderier

3 aftener - 3 temaer

Kom og lær hvordan du kan træne din hest effektivt fra jorden, så den bliver mere symmetrisk, balanceret og muskuløs.

Det sker: 

Torsdag 14/7
"Dynamiske mobiliserende øvelser"

Torsdag 21/7
"Dressur fra jorden"

Torsdag 28/7
"Longering og bomme fra jorden"

Bliv fyldt med inspiration

Træningslejre, årets højdepunkt for dig og din hest

I 2022 inviterer Glade Ekvipager på 3 træningslejre for voksne ryttere med egen hest, der ønsker at udvikle deres ridning og forbindelse med deres heste i en mere harmonisk retning.

Vi tager udgangspunkt i lige netop dine målsætninger og lejren bliver en skøn blanding af inspiration, udvikling og skønt samvær med heste og ligesindede personer.

Næste lejr er i august :-)

Jeg skal med!

Flyt ind!

Vi har ledig plads til at tage din hest i opstaldning i løsdrift.

Din hest får dejlige store vandrestier/Paddock Paradise at bevæge sig rundt i med hestevenner og fodring med wrap med analyse 8 gange i døgnet.

Du får bla. et hyggeligt hestenetværk, dejlig stort sadelrum.

I får mulighed for at træne på vores 20x60 oplyste bane med agility- og springudstyr eller i kan ride ud i den 320 ha store statsskov lige i nabolaget. 

Lad mig høre mere